Nyhetsrom

Her finner du de seneste nyhetene fra oss, blandet med inspirasjon, artikler og kundeintervjuer.

Artikler/Inspirasjon, Inspirasjon

Slik lykkes du med CV og personlig brev – Vi gir deg sju tips!

8 juli, 2019

 


Er du nyutdannet og på vei ut i arbeidslivet? Eller vil du ta neste steg i karrieren? Uansett hvordan ditt utgangspunkt ser ut vil det første steget mot drømmejobben være å få til en vellykket søknad. Hvordan skriver man et personlig brev og  en CV som er selgende og som stikker ut i mengden? Vi har samlet de beste ekspertrådene – og forteller hvilke klassiske feil mange gjør når de innleder sitt brev.

Meritter som ikke er relevante for stillingen, for lange søknader og stavefeil som drar ned helhetsinntrykket. Det er noen av de vanligste feilene som arbeidssøkende gjør i sine søknader mener Monica Renstig, karriererådgiver og forfatter. En annen feil mange gjør er å ikke være tillrekkelig selgende. Det er kanskje hundre andre kandidater til samme stilling og du har bare noen sekunder på deg til å fånge interessen til den som er rekruteringsansvarlig. Det å raskt kunne selge inn seg selv er derfor ekstremt viktig. Derfor må du gjøre dette allerede i  brevets innledningsfase.

De fleste av oss synes nok at det føles naturlig å innlede brevet med “Hei, jeg heter…” fulgt av alder og/eller hjemsted. Det er ikke lurt, mener Renstig. Dropp bakgrundsinnformasjonen (den finner man lett andra steder i din søknad) og innled istedenfor på en selgende og interessevekkende måte. Det kan du gjøre  ved å fortelle hvorfor du søker på stillingen og hva du kan bidra med. Gå rett på sak!

 

CV og personlig brev skal komplettere hverandre

Det er viktig å skille mellom CV og det personlige brevet. I en CV sammenstiller du din utdanning, yrkeserfaring og de kunskaper og ferdigheter dette har gitt deg. Det personlige brevet er en nærmere presentasjon av deg selv, skreddersydd for hver enkelt arbeidsgiver, der du gjør det klart hvorfor du passer for stillingen du har søkt på. Et vellykket brev skal ikke oppfattes som en gjentagelse av CV:en, men heller som en komplettering til den.

Sju tips for en perfekt jobbsøknad

Du skal være selgende. Men du skal unnvike de verste flosklene og gi et troverdig inntrykk. Samtidig må du ikke bli for langtrukken. Det er mildt sagt mange saker å ta hensyn til for den som vil lykkes med sin CV og personlige brev. Vi hjelper deg å navigere mellom alle regler og retningslinjer – her kommer sju konkrete tips for en søknad som maksimerer dine muligheter til drømmejobben.

 1. Skreddersy din søknad etter stillingen og bedriften.
  Det er ingen bra idé å bruke samme standardbrev til flere ulike  stillinger eller bedrifter, det kommer den som leser igjennom søknadene til å merke med en gang. Se derfor til å tilpasse brevet etter aktuell bedrift, stilling og etter kravprofilen i annonsen. Adressere brevet direkte til mottakeren og oppgi navnet på bedriften og på stillingen du søker. Studer annonsen nøye. Hva er de viktigste nøkkelordene? Hvilke egenskaper og ferdigheter blir etterspurt? Utgå fra disse når du motiverer hvorfor du er rett person til jobben.Vis også at du er genuint interessert i bedriften. Det er en bra måte å vise ditt engasjement og for å få rekruteringsansvarlig til å ville lese videre. Gjør research ved å lese på bedriftens hjemmeside og sosiale kanaler og forhør deg også gjerne blant venner og bekjente. Har du en personlig relasjon til bedriftens produkter og tjenester i din hverdag? Synes du at bedriften er i en spennende utviklingsfase? Eller verdsetter du bedriftens vurderinger og arbeidsmåte? Beskriv hva som engasjerer deg med bedriften og vær så konkret som mulig.
 2. Ikke skriv for mye
  Aldri mer enn 1 A4-side for det personlige brevet og en til to sider for CV:en anbefales av de fleste eksperter. Tenk også på at din søknad bare skal inneholde informasjon som er relevant for den stillingen du søker på. Den som går igjennom søknaden vil ikke sløse bort tid ved å lese om detaljer angående eks. sommerjobben du hadde for tretti år siden. For deg som kommer rett ut fra skolen og ikke har hatt mulighet til å opparbeide deg så mye yrkeserfaring kan problemet kanskje heller være motsatt, å få samlet sammen nok meritter slik at CV:en ikke ser helt tom ut. Men det finnes en løsning for dette også! Et råd er å rett å slett bytte ut overskriften ”Arbeidserfaring” med et bredere begrep, som eks.”Prosjekt og arbeidserfaring”. Her kan du ta med forskjellige typer av prosjekter og oppdrag som du har gjennomført i din utdanning, ideelle engasjement på fritiden osv.
 3. Bruk konkrete eksempler
  ”Jeg är ansvarsfull, fleksibel og kreativ i tillegg til at jeg er opptatt av detaljer.” Selv om det er egenskaper som bedriften etterspør i sin annonse og som du anser at du har kan det være en god idé å unnvike slike generelle påstander. Du må vise arbeidsgiveren hvordan du er ansvarsfull, fleksibel og kreativ. Show, don’t tell er et bra motto for deg som skriver jobbsøknad. Det å selge inn seg selv uten å ta i bruk tomme ord er ikke helt lett, men en fin tommelfingerregel er at hver påstand om deg selv skal kunne vises med et konkret eksempel. Beskriv for eksempel et spesielt utfordrende prosjekt som stilte krav på din fleksibilitet og kreativitet (eller andre egenskaper du vill vise) og hvordan du løste dette. Slitne uttrykk som ”Ha mange baller i luften” skal du helst unnvike helt. Beskriv heller hvordan du håndterer mange arbeidsoppgaver samtidig,  eks. ved å prioritere og at du raskt finner løsninger på uventede situasjoner. Kan du nevne noen konkrete, målbare resultat du har oppnådd på tidligere arbeidsplasser? Bra! Det kan for eksempel være at du har bidratt til å øke kundetilfredsheten med x prosent eller at du har vært med på å doble omsetningen på din avdelning.
 4. Tenk på layouten
  Første inntrykket er alfa og omega og dette gjelder også når du skriver søknader. I tillegg til en iøynefallende innledning bør du derfor satse på en stilfull og professionell layout. Teksten skal være luftig med passelig avstand mellom overskrift og tekst. Vær konsekvent med valg av font och størrelse på tekst. Vil du slippe å fundere over ulike layouter finnes det mange  ferdige maler for CV og personlige brev. Et tips før du begynner å surfe rundt på ulike CV-sider er å ta en titt på Microsofts egne maler; bruk de som fines i Word eller last ned flere på Microsoft Office sin nettside. Sett gjerne en del av innholdet i punktlister og bruk ikke flere underoverskrifter enn nødvendig. Overskriftene kan også ha en interessevekkende effekt, for eksempel ”Hva kan jeg tilby dere” eller ”Tre grunner til at jeg passer inn som deres nye markedsassistent”.
 5. Vær personlig men ikke for privat
  Du ska forsøke å fremheve deg fra mengden og gjøre arbeidsgiveren nysgjerrig på å treffe akkurat deg. Du må derfor ikke være redd for å være personlig. Ta gjerne med en linje eller to om eks. dine fritidsinteresser, men du bør samtidig unngå  å ta med mye informasjon om din oppvekst, dine familieforhold, din helse eller andre private detaljer som ikke bidrar til å selge inn ditt professionelle jeg. Kort sagt: dette er ikke rett sted for å for å fortelle om din livshistorie.
 6. Velg ditt bild med omtanke
  Du må ikke ha med et bilde på deg selv, men mange rekruteringsansvarlige synes at det er informativt med et bilde siden de da også får et ansikt å forholde seg til på søkeren. Tenk på å velge et portrettbilde med nøytral bakgrunn som gir et profesjonelt inntrykk. Unngå lettkledde bilder, feriebilder og partybilder.
 7. Korrekturles
  Du har et selgende innehold og en proff layout, men hvordan er det med språket? Feilstavinger, grammatikk feil og andre språkfeil er ifølge ekspertene typiske feil som kan hindre en kvalifisert kandidat fra å komme videre til intervju. Det å legge litt ekstra tid og energi på språkkontroll er med andre ord en god idé. Bruk rettskrivnings program, les igjennom teksten flere ganger og det er også lurt å få andre til å hjelpe deg med å gå igjennom søknaden din. Det å stave feil på bedriftsnavnet er kanskje den verste språkfeilen du kan gjøre, så dobbsjekk at det blir rett. La gjerne teksten hvile litt før du sender inn søknaden din, da rekker du å få lite distanse og oppdager lettere ting som må korrigeres eller finpusses.

Lykke til med din jobbsøknad!

 

KONTAKT