Slik fungerer CSRD – en rask guide til det nye bærekraftsdirektivet

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Slik fungerer CSRD – en rask guide til det nye bærekraftsdirektivet</span>

Tid for bedrifter å ta bærekraftsarbeidet til neste nivå! Med EUs CSRD-direktiv venter strengere spilleregler for hvordan bedrifter skal rapportere sin påvirkning på miljø og samfunn. Men hva betyr dette egentlig? Hvilke bedrifter berøres? Og hvilken rolle spiller HR i det hele? Flex gir deg veiledning!

Grønt, klimavennlig og sirkulært. Etiske leverandørkjeder og rettferdige arbeidsvilkår. Aldri før har bærekraft vært et så hett tema som nå. Synes du, som mange andre, at det er vanskelig å navigere i jungelen av forkortelser og begreper? Lurer du på hva din bedrift må rapportere, og når? I denne artikkelen skal vi forsøke å klargjøre dine spørsmål rundt bærekraftsrapportering, med fokus på det nye CSRD-direktivet.

Hva er CSRD?

La oss begynne med det grunnleggende – hva står CSRD for? Jo, CSRD er forkortelsen for Corporate Sustainability Reporting Directive (eller på norsk, direktivet om selskapers bærekraftsrapportering) og innfører strengere krav til hvordan selskaper rapporterer sin miljømessige og sosiale påvirkning. Direktivet erstatter det tidligere rammeverket for bærekraftsrapportering, som har vært i bruk siden 2014, og er en del av den såkalte grønne given, med mål om at EU skal bli klimanøytralt innen 2050. Norske lovregler om bærekraftsrapportering er nå vedtatt av Stortinget.

Hvorfor skjerpes reglene?

Som å sammenligne epler med pærer. Slik kan man beskrive problemet med den bærekraftsrapporteringen som skjer i dag, noe EU nå ønsker å rette opp i. Til nå har det nemlig manglet en standardisert mal for hva en bærekraftsrapport skal inneholde, med det resultat at bedriftene stort sett har kunnet velge hva som skulle være med (og hva som ikke skulle være med).

Med CSRD er tanken at alle selskaper skal måle og presentere de samme nøkkeltallene på en mer ensartet måte (selv om kravene vil variere noe mellom ulike bransjer). Ved å holde epler og pærer atskilt blir det lettere for investorer, kunder og offentligheten å sammenligne hvordan ulike selskaper leverer på bærekraftsområdet.

Hvem skal rapportere og når?

Rapporteringsplikten omfatter store foretak samt små og mellomstore foretak som er børsnoterte. Ifølge lovens forarbeider er det lagt opp til en gradvis innføring av rapporteringskravene, der de største foretakene av allmenn interesse står først i køen.

Sånn ser tidsplanen ut:

  • Regnskapsår 2024: store foretak av allmenn interesse med over 500 ansatte

  • Regnskapsår 2025: slle store foretak

  • Regnskapsår 2026: små og mellomstore børsnoterte foretak, samt store foretak som er mindre og ikke-komplekse finansforetak eller egenforsikringsforetak

Hva skal rapporteres?

Klima og miljø – det er sannsynligvis det de fleste først tenker på når ordet bærekraft kommer opp. Samtidig er du kanskje noe kjent med begrepet ESG – en forkortelse som viser at bærekraft er mye mer enn bare miljø. Begrepet ESG står altså for Environmental, Social, and Governance (på norsk: Miljø, Sosialt ansvar og Selskapsstyring). Det er også disse tre områdene som står i fokus for CSRD-rapporteringen, så la oss ta en nærmere titt på hvert av dem:

  • Miljø: Dette inkluderer blant annet klimaendringer, forurensning, vann- og marine ressurser, samt biologisk mangfold.

  • Sosialt ansvar: Dette omfatter blant annet likestilling, mangfold, menneskerettigheter, likebehandling og arbeidsforhold i alle ledd av selskapets virksomhet.

  • Selskapsstyring: Her inngår spørsmål som styrets rolle og sammensetning, arbeid mot korrupsjon og bestikkelser, etterlevelse av regelverk, samt såkalt due diligence, det vil si prosessen med å granske et selskap i forbindelse med oppkjøp..

Hva er de største endringene i CSRD?

Det er tydelig at strengere regler for selskapets bærekraftsarbeid er på vei – men hva er det egentlig som er nytt med CSRD? Her er de viktigste punktene å være klar over:

  • Dekker flere selskaper. Tidligere var rapporteringen ofte frivillig, men med CSRD blir den obligatorisk for et større antall selskaper.

  • Ny felles standard. Rapporteringen skal følge noe som kalles European Sustainability Reporting Standards, eller ESRS. Dette er en ny felles rapporteringsstandard og kan beskrives som selve ryggraden i selskapets bærekraftsrapport.

  • Dobbel vesentlighetsanalyse – å se på bærekraft fra to perspektiver. Fremover må selskaper analysere sin bærekraftspåvirkning fra to ulike perspektiver: hvordan selskapets virksomhet påvirker mennesker og planeten, og hvordan det som skjer med planeten (f.eks. klimaendringer) påvirker selskapet.

  • Strengere revisjon. Selskapets bærekraftsrapport skal revideres av en revisor eller annen ekstern granskning for å sikre god kvalitetskontroll.

  • Årsrapport + bærekraftsrapport = sant. For å øke åpenheten blir nå bærekraftsrapporten en integrert del av årsrapporten. I tillegg skal den leveres i digitalt format.

Hva betyr dette for HR?

Hvordan kommer HR inn i bildet, tenker du kanskje? Jo, som vi tidligere har nevnt, stiller CSRD nye krav til selskaper om å rapportere ikke bare om miljø- og klimaspørsmål, men også om hvordan de håndterer menneskelige ressurser. Områder som mangfold og likestilling, arbeidsvilkår, medarbeidertilfredshet, lønnsstrukturer, sykefravær og personalomsetning er eksempler på det som skal rapporteres – områder som typisk sett faller under HR-avdelingens ansvarsområde. Derfor blir det viktigere enn noensinne for arbeidsgivere å bygge effektive rutiner og verktøy for å samle inn data og sette sammen nøkkeltall knyttet til ansatte.

Vi hjelper din bedrift med digitaliseringsreisen innen HR!

Vi i Flex Applications har lang erfaring med å tilby brukervennlige systemer for personaladministrasjon, som stadig utvikles for å møte både dagens og morgendagens krav. Med Flex HRM hjelper vi ledere og HR-ansvarlige med å få en mer effektiv og trygg hverdag – blant annet ved å samle all data om medarbeiderne på ett sted og tilby smarte verktøy for HR-nøkkeltall og statistikk.

Kontakt oss, så forteller vi mer om hvordan vi kan hjelpe din bedrift med å ta neste steg på deres digitaliseringsreise innen HR! 

Psst… Vil du ha flere artikler som denne i innboksen din? Abonner på vårt nyhetsbrev! 

raske-fakta_round

Lost i bærekraftsjungelen? Her er en liten ordliste til din hjelp. 

ESG (Environmental, Social and Governance)

Et sett retningslinjer delt inn i hovedområdene miljø, sosialt ansvar og selskapsstyring. Ingen lovgivning, men snarere et paraplybegrep for selskapets bærekraftsinnsats.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

Et nytt EU-direktiv som krever at selskaper rapporterer sitt bærekraftsarbeid på en mer standardisert måte. Målet er å øke åpenheten og sammenlignbarheten mellom selskapers bærekraftsrapportering. 

ESRS (Environmental, Social, and Governance Reporting Standards)

En ny felles standard knyttet til CSRD med detaljerte regler for hvordan bærekraftsrapporteringen skal foregå.

 

Relaterte innlegg