Kom i gang etter ferien - 9 tips

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Kom i gang etter ferien - 9 tips</span>

August innebærer for mange slutten på ferien og  begynnelsen på en lengre periode med jobb eller skole. Å gå fra å sove lenge og ha late dager i solen, til e-post og møter kan mildt sagt føles tungt.  Samtidig finnes det noen enkle grep for å komme seg ut av ferieboblen.

At det er tungt å dra tilbake på jobb etter ferien er noe de fleste kjenner på. Dette trenger likevel ikke å bety at du vantrives på din arbeidsplass. Vi går fra en hverdag der det ikke stilles krav og uten faste rutiner. Plutselig har du ansvar igjen, tider å forholde deg til og forventninger til at du skal prestere. Da er det helt naturlig at vi opplever at det kan være tøft å komme tilbake til arbeidsplassen. Det mener Mattias Lindberg, psykolog og førsteamanuensis i et intervju i metrojobb.se. Å føle på uro og stress er helt enkelt kroppens måte å forberede seg på noe som er krevende. Du som kjenner til jobbangst er med andre ord helt normal. Likevel er faktum at vi må takle de negative følelsene. Vi har samlet de beste tipsene.

  1. Rolig start Gi deg selv en rolig start og aksepter at du ikke kommer til å være like effektiv som vanlig. Å gå fra feriemodus til jobbmodus krever mye energi. Dersom du også har anlagt en annen døgnrytme under ferien er det naturlig om du føler deg ekstra trøtt. Vær derfor snill mot deg selv og ha rimelige forventinger på hva du kommer til å utrette de første dagene. Om du har mulighet til å styre arbeidstidene dine selv bør du forsøke å gå hjem til normal tid. Ikke dropp lunchen og ta små pauser jenvlig utover dagen. Begynn gjerne med en kortere arbeidsuke dersom du har muligheten. Begynn eksempelvis på onsdagen, slik at du bare har noen få dager før det er helg igjen. Da unngår du gjerne den verste søndagsangsten.

  2. Unngå møter Prøv å holde kalenderen åpen så langt det lar seg gjøre de første dagene. Kanskje har du muligheten til å la autosvaret på e-posten din vare noen ekstra dager etter at du er på plass. Eventuelt kan du bytte til en statusen som beskriver din status slik den faktisk er: "Jeg har akkurat kommet tilbake på jobb etter ferien. Kommer tilbake til deg". På denne måten får du muligheten til å jobbe i fred og ro.

    Skaff deg et overblikk. Du trenger ikke å gjøre alt på en gang.

  3. Skriv en to-do liste Når arbeidsoppgavene har begynt å hope seg opp er det lett å føle seg stresset. Prøv å ikke kaste deg over det første du ser. Skaff deg et overblikk først. Da ser du gjerne at ikke alt må gjøres med en gang. Skriv en to-do liste der du setter opp alle arbeidsoppgavene dine i prioritert rekkefølge. Mest sannsynlig vil du se at du ikke trenger å gjøre alt øyeblikkelig. Dersom det føles tungt å begynne med de største oppgavene kan det være lurt å begynne med de litt enklere rutineoppgavene.

  4. Sorter innboksen din Få ting er like stressende som en proppfull innboks. Kanskje føles det mest naturlig å gå gjennom e-poster i kronologisk rekkefølge, men for å få et overblikk er det lurt å heller kategorisere etter prioritet. Marker hvilke e-poster som må svares på først. Alt det øvrige kategoriserer du og svarer på senere.

  5. Hold på feriefølelsen Selv om ferien er over betyr ikke det at sommeren er over. Husk at det går an å beholde noen av ferievanene dine -også på jobben. Hvorfor ikke ta morgenmøtet ute, kjøpe en is i lunchen eller ta et kveldsbad når du har stemplet ut for dagen.

    Legg fundamentet for gode vaner.

  6. Ta sjanser I løpet av ferien har du forhåpentligvis fått tid til ettertanke og refleksjon. Det er mulig at du har sett ting med nye øyne og kanskje har en og annen ny idé dukket opp mens du har ligget i hengekøya. Er det noe du på arbeidsplassen du vil forandre for å øke trivselen din? Vil du bytte arbeidsoppgaver? Ta vare på de tankene som har dukket opp i løpet av ferien og snakk med sjefen og kollegene dine om dette lar seg gjøre. Kanskje du har tenkt på om det er ting du vil forandre med livsstilen din når det gjelder kosthold, mosjon og søvn. Bruk sjansen til å lage gode rutiner som er med på å gi deg en god start.

  7. Planlegg ting du kan glede deg til Det er vanlig å føle seg nedfor når man vet at det er lenge til neste ferie. Et tips for å holde motivasjonen oppe er å planlegge morsomme aktiviteter du kan glede deg til. Kanskje en helgetur til London, eller kickoff med kolleger?

  8. Snakk med kolleger Sannsynligvis er du ikke den eneste på arbeidsplassen med jobbangst. Slå av en prat med kollegene dine ved kaffeautomaten før du tar et dypdykk ned i arbeidsoppgavene. Oppdater hverandre på hvordan ferien har vært, hvordan det er å begynne på jobb igjen og spill hverandre før jobbhøsten.

  9. Nye muligheter Ny termin - nye muligheter! Pass på at du går inn mot høsten med de riktige verktøyene for å jobbe smart og effektivt. Kjenner du på at håndteringen rundt timeføring og reiseregninger sluker uendelig med tid, tid du heller ville brukt på noe annet? Er det på tide å satse på nye digitale løsninger som gjør at arbeid rundt onboarding/offboarding, lønnsrevisjon og medarbeidersamtale blir mer effektivt? Flex HRM automatiserer personaladministrasjonen slik at du istedet kan fokuserer på det som får virksomheten til å vokse.

Relaterte innlegg